Käyttövinkkejä

• Lupiinijauhoa voi kokeilla makeissa leivonnaisissa siten, että korvaa vehnäjauhot suhteessa 2:1 eli lupiinijauhoja riittää yleensä puolet vähemmän kuin vehnäjauhoja. Taikina täytyy jäädä löysähköksi, koska lupiinijauho sitoo nestettä. 

• Myös esim. makeassa marjapiirakassa voi osan vehnäjauhoista korvata samassa suhteessa ja saa makeasta leivonnaisestakin terveellisemmän ja kuitupitoisemman, kun ei piirakka ole tehty pelkällä valkoisella vehnäjauholla. Itse olen korvannut marjapiirakkapohjan 5dl:n vehnäjauhoista osan lupiinijauhoilla siten, että 3dl vehnäjauhoja ja 1 dl lupiinijauhoja. 

• Leipä- ja sämpylätaikinoissa voi samalla tavoin korvata osan hiivaleipäjauhoista lupiinijauhoilla, suhteessa 2:1, puolet vähemmän vehnäjauhoja. Hyvä kuitu- ja proteiinilisä leipätaikinoihin, paljon kuituja ja protskuja! 

• Lupiinijauho keltasävyistä, joten leivonnaisista tulee keltasävyisiä, on kuin sahramilla leipoisi ;) 

• Ohjeiden rasvamäärää saa tuoda vähäisemmäksi, kun lupiinijauhon rasvapitoisuus on 8%. Riippuu ohjeesta, mutta jossain olen pudottanut rasvan määrää jopa 75-100g, kaikissa vähintään 25-50g. 

• Lupiinijauholla voi korvata kananmunan esim. makaronilaatikossa, 6dl nestettä ja 0,5-1dl lupiinijauhoa, riippuen ihan, miten kiinteää haluaa laatikon rakenteesta. Lupiinijauho sitoo nestettä hyvin. 

• Ei tarvitse kuumentaa, joten voi käyttää sellaisenaankin esim. smoothien, jogurtin tai puuron joukossa. Jauho itsessään on miedosti herneen makuista, mutta jos ohessa on jotain marjaa tai hedelmää tms., niin maku peittyy hyvin sillä. 

• Jauhomme tehdään paikallisessa vehnämyllyssä, joten voi sisältää jäämiä muista viljoista. Lupiini itsessään on luontaisesti gluteeniton, joten sopii hyvin vähägluteeniseen ruokavalioon. 

• Pähkinäallergikot voivat saada lupiinista oireita.

The Lupin Co on australialainen yritys, joka edistää lupiinin viljelyä ja lupiinituotteiden elintarvikekäyttöä. Heidän kotisivuillaan https://thelupinco.com.au/recipes/ on paljon reseptejä ja uusimpana käyttöoppaana he julkaisivat juuri erilaisten leipien leivontaan keskittyvän oppaan, jonka voit ladata suoraan allaolevasta painikkeesta.

(the-bakers-guide-to-using-lupin-flour.pdf)

Copyright (c)  2024, Kaikki oikeudet pidätetään.